på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.net1.12.2017

Chydenius-mitalit kahdelle lobbausrekisterien edistäjälle

1.12.2017 järjestettiin Tietämisen vapauden päivän seminaari Chydeniuksen aikaansaaman painovapausasetuksen (2.12.1766) vuosipäivän merkeissä. Seminaarin yhteydessä myönnettiin Chydenius-mitali tunnustuksena kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi. Mitalin saivat ProCom Viestinnän ammattilaiset ry ja Open Knowledge Finland vaikuttamistoiminnan avoimuutta ja kansainvälisiä lobbausrekisterikäytäntöjä koskevan keskustelun edistämisestä.

Perusteluissa todetaan, että lobbarirekisteri edistää keskustelua vaikuttamistoiminnasta tavalla, joka tunnistaa toisaalta demokratiaan kuuluvan sananvapauden tärkeyden ja toisaalta yhteiskunnallisen keskustelun avoimuuden ja läpinäkyvyyden merkityksen.

ProComin osalta todetaan lisäksi, että lobbarirekisterin perustaminen on edistänyt keskustelua vaikuttajaviestintään liittyvistä eettisistä periaatteista ja alan sisäisestä itsesääntelystä. Open Knowledge Finlandin ansioista todetaan, että sen kampanja lainsäätäjiin suuntautuvan lobbauksen kattavasta rekisteristä on vahvistanut keskustelua kansainvälisesti parhaista avoimuuskäytännöistä.

Mitalien myöntämisestä olivat päättäneet Anders Chydenius -säätiö ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Erkki Liikasen mukaan säätiö haluaa edistää avoimuuskeskustelua, joka pyrkii huomioimaan sekä päätöksenteon transparenssin että tavallisten kansalaisten yksityisyydensuojan merkityksen.

Mitali myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa kansalaisjärjestöille. Aikaisemmin se on myönnetty avoimille innovaatioille (Linus Torvalds), kansainvälisten järjestöjen toiminnalle (Etyjin mediavaltuutettu Miklos Haraszt ja Unescon pääjohtaja Irina Bokova) ja tutkivalle journalismille (toimittajat Jyri Hänninen ja Minna Knus-Galán).


Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ]  

  Hae