på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.netPainovapauden 250-vuotisjuhlavuoden päätösseminaarissa keskusteltiin julkisuuslaista ja median tehtävästä

Tänään perjantaina 2.12. tulee kuluneeksi tasan 250 vuotta maailman ensimmäisen painovapausasetuksen voimaan tulosta.

Seminaarin avannut hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand Anders Chydenius -säätiöstä iloitsi siitä, että Suomen ja Ruotsin lisäksi juhlavuotta on vietetty eri puolilla maailmaa. Toukokuussa Helsingissä järjestetty World Press Freedom Day oli juhlavuoden suurin tapahtuma. Finlandia-talolle kokoontui lähes tuhat median- ja sananvapauden puolestapuhujaa, totesi Björkstrand.

Torstaina Päivälehden museolla järjestettiin juhlavuoden päätösseminaari. Iltapäivän aikana käytiin vilkas keskustelu painovapauden perinnöstä, voimassa olevasta julkisuuslaista ja sen noudattamisesta sekä avoimuuskulttuurista digiaikana.

Paneelikeskusteluun osallistuivat kansanedustajat Timo Harakka (sdp) ja Jyrki Kaski (vihr) sekä toimittajat Minna Knus-Galan (Yle) ja Esa Mäkinen (HS). Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Antti Poikola Open Knowledge Finlandista.

Kootut teokset valmistuivat

Seminaari alussa presidentti Tarja Haloselle, OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoiselle ja Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilalle luovutettiin Anders Chydeniuksen koottujen teosten viisiosaisen sarjan viimeinen osa. Tieteellisesti editoitu ja kommentoitu kokoelmateoshanke sai alkunsa presidentti Halosen aloitteesta vuonna 2003. Hankkeen ovat toteuttaneet tutkijat Pertti Hyttinen ja Maren Jonasson Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.

Tilaisuuden päättänyt Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi oli huolissaan suomalaisesta sivistyksestä. Hän kaipasi lisää medialukutaitoa, jotta osaisimme tunnistaa valemediat ja niiden välittämät epätotuudet. Opillisen sivistyksen lisäksi Niemi peräänkuulutti meiltä kaikilta sydämensivistystä.

Anders Chydenius -säätiön ja Helsingin Sanomain Säätiön järjestämään seminaariin osallistui 60 median, yliopistojen ja valtionhallinnon edustajaa.

Kuvat: Ida Pimenoff

Lisätietoa Anders Chydeniuksesta, painovapaudesta ja juhlavuoden tapahtumista osoitteessa http://www.painovapaus250.fi/painovapaus-250-vuotta


Painovapaus250-juhlavuoden sivut

Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ] 

  Hae