på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.netLiikenne, EU ja Amerikka olivat vapaakauppaseminaarin aiheita - Chydenius-palkinto Gustav Björkstrandille

Anders Chydenius -vapaakauppaseminaari pidettiin 27. kesäkuuta 2015. Seminaarin alussa Kokkolan kaupunki julkisti viiden vuoden välein myönnettävän Chydenius-palkinnon (10.000 euroa) saajan. Vuoden 2015 palkinnon sai Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Chydeniuksen pappilayhdistyksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand, joka on tehnyt merkittävän elämäntyön mm. professorina, yliopiston rehtorina, kansanedustajana, kulttuuriministerinä ja Porvoon piispana. Hän vetosi toimijoihin Chydeniuksen pappilan kunnostamiseksi kulttuurikeskukseksi.

Liikennepolitiikka ja Pohjanmaa

Anders Chydenius -vapaakauppaseminaari sai alustajakseen tuoreen valtioneuvoston jäsenen, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner saapui Kokkolaan pitämään ministeriuransa ensimmäisen puheen. Hän esitteli hallituksen liikenne- ja viestintäpolitiikkaa sekä liikenteen merkitystä kaupalle. Historiasta hän otti esille myös Pohjanmaan tapulioikeuksien saamisen merkityksen ulkomaankaupan kehitykselle.

Pohjanmaan näkökulmasta hänen alustustaan kommentoivat kansanedustajat Jutta Urpilainen, Peter Östman ja Tuomo Puumala. Esille nousivat alueen satamien, lentokenttien, tiestön ja Merenkurkun laivaliikenteen tilanne.

Neuvottelut Yhdysvaltain kanssa

Toisessa osiossa Euroopan parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki ja Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari esittelivät transatlanttista vapaakauppa-aluetta koskevia neuvotteluja.

Molemmat pitivät EU:n ja Yhdysvaltain TTIP-neuvotteluja tärkeinä, mutta neuvotteluissa on haasteita ratkottavana. He epäilivät sijoittajien ja valtion välistä riitojenratkaisumenetelmää. "Suuryritykset voivat hyökätä kansallista ympäristö-, terveys- ja työlainsäädäntöä kohtaan."

Oululainen Jaakonsaari muistutti, ettei vapaakauppataistelut ole aiemminkaan olleet helppoja: vuoden 1766 valtiopäivien tapulioikeustaistelussa pohjalaiskaupungeilla oli kaikki keinot käytössä - lahjonta mukaan lukien.

Vapaakauppakeskustelussa nousi esille geenimuunneltuihin elintarvikkeisiin liittyvät asenteet sekä EU:n sisäisen vapaakaupan puitteet, kuten yhteisöverotuksen harmonisointi haitallisen verokilpailun torjumiseksi.

Seminaarissa mukana oli siis niin valtioneuvoston, eduskunnan kuin Euroopan parlamentin jäseniä: kuvassa Kokkolan torilla keskustelevat Anne Berner, Jutta Urpilainen ja Anneli Jäätteenmäki.

Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ] 

  Hae