på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.netUlkoministeri Tuomioja tuki julkisuusperiaatteen 250-vuotismerkkivuoden viettämistä vuonna 2016

Anders Chydenius -säätiö ja Helsingin Sanomain Säätiö järjestivät Tietämisen vapauden päivän seminaarin 2.12.2014 klo 14-16 Päivälehden museolla. Ulkoministeri Erkki Tuomioja puhui avoimuudesta ja julkisuudesta osana kansainvälistä ihmisoikeuspolitiikkaa ja kommentoi samana päivänä perustettua 250-valtuuskuntaa pohjoismaisen julkisuusperiaatteen 250-vuotisjuhlavuoden (2016) valmistelemiseksi. Alla on linkki koko puheeseen.

- Avoimuudelle ja sananvapaudelle omistautuneiden Anders Chydenius -säätiön ja Helsingin Sanomain Säätiön koolle kutsuma 250-valtuuskunta on toimintatapana osuva. Samoin Suomen ja Ruotsin eduskuntien perustuslakivaliokuntien, jotka vaalivat nimenomaan kansalaisten perusoikeuksia, virittämä yhteistyö on sekin teemaan sopiva lähestymistapa, hän totesi.

Pohjoismaista ja kansainvälistä väriä

Ministeri Tuomioja piti toivottavana, että merkkivuotta vietettäisiin myös pohjoismaisesti, ja kertoi keskustelleensa yhteistyöstä jo pariin otteeseen Ruotsin uuden ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa.

- Suomen puheenjohtajuus Pohjoismaiden ministerineuvostossa samana vuonna antaa hyvät mahdollisuudet nostaa avoimuus ja pohjoismainen julkisuusperiaate esille Suomen puheenjohtajuusohjelmassa, Tuomioja väläytti.

Ministeri näki merkkivuoden viettämisessä myös muita kansainvälisiä ulottuvuuksia.

- Mielenkiintoista on myös todeta, että myös Yhdysvallat viettää samana vuonna oman julkisuuslakinsa (Freedom of Information Act 1966) 50-vuotisjuhlavuotta. Tämä avaa mahdollisuuksia huomioida teema myös Pohjoismaiden ministerineuvoston länsinaapuriyhteistyössä - varsinkin kun moni pohjoismaa, mukaan lukien Suomi, on mukana Yhdysvaltain käynnistämässä avoimen hallinnon kumppanuudessa (Open Government Partnership), ministeri totesi.

Seminaarissa puhuivat myös Unescon sihteeristön ohjelma-asiantuntija Tarja Turtia, joka kertoi Suomessa vuonna 2016 pidettävästä Unescon lehdistönvapauskonferenssista, ja Åbo Akademin professori Markku Suksi, joka valotti selvitystään julkisuusperiaatteesta osana kansainvälistä ihmisoikeusnormistoa. Hänen ehdotuksensa julkisuusperiaatteen nostamisesta ihmisoikeudeksi herätti mielenkiintoisen keskustelun, joka varmasti jatkuu julkisuusperiaatteen juhlavuoden (2016) lähestyessä.

250-valtuuskunta käynnistyi

Seminaaria isännöivät Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi ja Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand, jotka kertoivat myös samana päivän käynnistyneestä 250-valtuuskunnasta.

Yli 40-jäsenisen 250-valtuuskunnan tarkoituksena on koordinoida pohjoismaisen julkisuusperiaatteen 250-vuotisjuhlavuoden (2016) valmistelua ja viestintää. Niemi ja Björkstrand toimivat valtuuskunnan puheenjohtajina.

Ministeri Erkki Tuomiojan puhe 2.12.2014

Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ] 

  Hae