på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.netChydenius-mitalit kahdelle "veroparatiisijournalistille"

2. joulukuuta 2014 vietettiin jälleen "tietämisen vapauden päivää", jonka yhteydessä myönnettiin Chydenius-mitali tunnustuksena "kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi". Mitalit luovutettiin taloustoimittaja Jyri Hänniselle ja TV-toimittaja Minna Knus-Galánille sillä perusteella, että he ovat suomalaisen veroparatiiseja koskevan tutkivan journalismin uranuurtajia ja ovat osallistuneet kansainvälisesti merkittävällä tavalla pääomavirtojen julkisuuden edistämiseen.

Mitalien myöntämisestä olivat päättäneet Anders Chydenius -säätiö ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys. Hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrandin mukaan pääomavirtojen julkisuuden ja veroeettisyyden huomioiminen sopii hyvin Anders Chydenius –säätiölle, jonka tarkoituksena on edistää talouden vapautumista koskevaa keskustelua eettisiä arvoja korostaen. Mitaleja olivat luovuttamassa myös kannatusyhdistyksen puheenjohtaja, Kokkolan kaupunginjohtaja Antti Isotalus ja säätiön asiamies Juha Mustonen.

Perusteluina uraauurtava rooli

Taloustoimittaja Jyri Hänninen on julkaissut ensimmäisen laajan katsauksen suomalaiseen veroparatiisitalouteen ("Veroparatiisit ja Suomi", Helsingin Sanomat, 2014) sekä osallistunut HS:n taloustoimituksen kokoaman kansainvälisesti merkittävän veroparatiisitietokannan luomiseen ja uutisoinut suomalaiskytkennöistä yli tuhanteen veroparatiisiyritykseen ja toimintatavoista, joiden vuoksi suomalaiset ovat käyttäneet veroparatiiseja.

TV-toimittaja Minna Knus-Galán on Kansainvälisen tutkivien journalistien järjestön (ICIJ) suomalaisjäsenenä edistänyt kiinnostusta veroparatiiseja koskevaan tutkivaan journalismiin ja Ylen MOT-ohjelman toimittajana nostanut julkiseen keskusteluun ICIJ-järjestön historiallisen suurten veroparatiisipaljastusten yhteydessä selvinneitä suomalaisyhtiöiden veroparatiisiyhteyksiä vuosina 2013 ja 2014.

Aikaisemmat mitalit avointen innovaatioiden ja julkisuuslakien edistämisestä

Chydenius-mitali myönnettiin tänä vuonna usean vuoden tauon jälkeen. Saajana on ensimmäistä kertaa tutkiva journamismi.

Aikaisemmin mitali on myönnetty Linux-käyttöjärjestelmän kehittäjälle Linus Torvaldsille, joka palkittiin avointen innovaatioiden edistämisestä, ja Etyjin mediavaltuutettu Miklos Harasztille, jonka ansiot liittyvät julkisuuslainsäädännön edistämiseen Itä-Euroopassa.

Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ] 

  Hae