på svenska | in englishLyhyesti
Artikkelit
Linkit


Tausta ja tarkoitus
Organisaatio
Rahoitus
Tukijat
Press


Yleistä
Tapahtumat
Julkaisut
Kootut teokset
Stipendit
Toimintakertomukset
Lisätietoa jatkossa?Anders Chydenius
- säätiö
PL 567
67700 Kokkola
Puh. (06) 829 4111
E-mail: asiamies@chydenius.netSäätiö myönsi apurahaa kahdelle ihmisoikeusaiheiselle pro gradu -tutkielmalle

Vuoden 2013 hakukierroksen perusteella Anders Chydenius -säätiön hallitus 2.12.2013 myönsi kaksi 1000 euron pro gradu -apurahaa. Toisen apurahan saa taideopiskelija Sanna Lönnfors ja toisen valtiotieteitä opiskeleva Milla Hyvärinen. Molempien lopputöiden aihepiiri liittyy vapauteen ja ihmisoikeuksiin: ne liittyvät ihmisten kokemuksiin joko orjuuden tai uskonnollisen vainon keskellä.

"Ääniä" juutalaisvainon keskeltä

Sanna Lönnfors opiskelee israelilaisessa Bar Ilanin yliopistossa englanninkielisessä koulutusohjelmassa taiteen maisteriksi pääaineenaan luovan ei-fiktion kirjoittaminen. Hän tekee opinnäytetyötään toisen maailmansodan aikaisten juutalaisvainojen vaiennetuista äänistä analysoimalla kahden Tsekkoslovakiassa eläneen juutalaisen kirjeitä. Apurahapäätöksessään säätiö piti Lönnforsin työsuunnitelmaa vakuuttavana ja erittäin omaperäisenä sekä korosti Chydeniuksen elämäntyöhön liittyvää uskonnonvapausteemaa ja tutkimuksen kohdistumista yhteen "historian suurimmista uskonnonvapaus- ja ihmisoikeusrikkomuksista". Lopputyön tarkoituksena on tarkastella, millaisissa oloissa kirjeiden kirjoittajat elivät natsien vallan alla sekä viimeisinä kuukausinaan Lodzin ghetossa - sekä sitä, kuinka maailman ja Euroopan politikan tapahtumat heijastuivat heidän elämäänsä ja kirjeisiinsä.

Entisten maaorjien kokemukset vapaudestaan

Milla Hyvärinen opiskelee Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa kehitysmaatutkimusta. Hän tekee opinnäytetyötään Nepalin entisten maaorjien vapauskokemuksista tilanteessa, jossa Haliya-velkaorjuusjärjestelmä on vuonna 2008 lakkautettu mutta työskentely vuokraisännälle ilman palkkaa on jatkunut. Apurahapäätöksessään säätiö antoi tunnustusta Hyvärisen Nepalissa keräämälle haastatteluaineistolle sekä korosti Chydeniuksen elämäntyön kannalta keskeistä vapaus-näkökulmaa ja etnografisen tutkimuksen kohdistumista ajankohtaiseen ihmisoikeusepäkohtaan eli Etelä-Aasiassa esiintyvään velkaorjuuteen. Lopputyön tarkoituksena on tutkia entisten maaorjien vapauskokemuksia Amartya Senin vapauskäsitteen eri ulottuvuuksien - eli taloudellisten mahdollisuuksien, poliittisten vapauksien, yhteiskunnallisten mahdollisuuksien ja turvallisuuden - kannalta.

Takaisin >>[ Lähetä vinkki ystävälle ] 

  Hae